Gevelisolatie plaatsen: Mogelijkheden en prijzen

Als uw huis voor de jaren twintig van de vorige eeuw is gebouwd, zijn de buitenmuren waarschijnlijk massieve muren in plaats van spouwmuren.

gevelisolatie

 • Massieve muren hebben geen opening, dus ze kunnen niet worden opgevuld met gevelisolatie.
 • Spouwmuren bestaan uit twee lagen met een kleine tussenruimte of 'spouw'.
 • Massieve wanden kunnen echter wel geïsoleerd worden - zowel van binnen als van buiten. Dit kost meer dan het isoleren van een standaard gevel, maar de besparing op uw verwarmingsfactuur zal ook groter zijn.

Meer informatie over gevelisolatie en de mogelijkheden op www.gevelreinigingen.be

Werk uw wandtype uit

Als je massieve muren hebt, dan zijn ze vrijwel zeker niet geïsoleerd - maar het eerste wat je moet uitzoeken is wat voor muren je hebt.

Als je het metselwerk aan de buitenkant van het huis kunt zien, kijk dan naar het patroon van de bakstenen, want dit kan laten zien hoe de muur is gebouwd.

Als uw huis massieve muren heeft, zullen de bakstenen een afwisselend patroon hebben, met enkele bakstenen over de muur heen gelegd zodat u de kleinere uiteinden aan de buitenkant kunt zien.

Of het metselwerk bedekt is, kunt u ook zien aan de breedte van de gevel. Bestudeer een raam of deur op een van uw buitenmuren.

 • Als een bakstenen muur meer dan 260 mm dik is, dan is het waarschijnlijk een gevel.
 • Een smallere muur is waarschijnlijk een stevige muur. Stenen muren kunnen nog dikker zijn, maar zijn meestal massief.
 • Als u in een huis woont dat een niet-traditionele constructie heeft, zoals een betonnen, stalen of vakwerkgebouw, dan heeft u een gespecialiseerde installateur nodig met ervaring in het isoleren van uw gebouwtype om u te adviseren over uw mogelijkheden.

Kosten, besparingen en financiële ondersteuning

Typische installatiekosten* van massieve wandisolatie kunnen als volgt variëren:

 • Buitenmuurisolatie: ongeveer 13.000
 • Inwendige wandisolatie: ongeveer 7.400

U kunt deze kosten wellicht verlagen door het werk tegelijkertijd met andere woningverbeteringen uit te voeren of door niet het hele huis in één keer aan te pakken.

Verlaging van de kosten voor het aanbrengen van massieve wandisolatie

De kosten die wij voorstellen voor het plaatsen van massieve wandisolatie zijn voor het betalen van een bedrijf om binnen te komen, het isoleren van uw hele huis in één keer, het volledig herinrichten en het vervangen van alles zoals het was. Sommige mensen willen precies dit, maar het kost wel veel geld. Als u minder wilt uitgeven, is het raadzaam om een muur te isoleren als u andere bouw- of inrichtingswerkzaamheden laat uitvoeren.

Interne isolatie kan worden aangebracht als je van plan bent om toch al een nieuwe keuken of badkamer in te richten. U kunt de kosten ook spreiden door één kamer tegelijk aan te pakken.

Externe isolatie zal ook minder kosten als je het past wanneer je andere werkzaamheden aan de buitenkant laat uitvoeren. Als u een nieuw dak heeft, of de ramen schildert, of zelfs zonnepanelen laat plaatsen, dan heeft u waarschijnlijk al steigers, wat een beetje op de kosten kan besparen. Als uw muren moeten worden gerepareerd, is het de moeite waard om een offerte te krijgen voor een complete renovatie, inclusief isolatie - het zal waarschijnlijk goedkoper uitpakken dan de twee dingen afzonderlijk te doen.

Soms is er financiële steun beschikbaar om te helpen met de kosten van massieve wandisolatie.

Interne versus externe isolatie

De gevelisolatie gebeurt door het aanbrengen van stijve isolatieplaten op de muur, of door het bouwen van een noppenmuur gevuld met isolatiemateriaal zoals minerale wolvezel.

 • Over het algemeen is dit goedkoper te installeren dan buitenmuurisolatie.
 • Het zal het vloeroppervlak van de ruimtes waarin het wordt aangebracht enigszins verkleinen (de dikte van de isolatie is ongeveer 100 mm).
 • Het is vrij storend, maar kan kamer voor kamer gedaan worden.
 • Het vereist dat plinten, deurkozijnen en extern beslag worden verwijderd en opnieuw worden bevestigd.
 • Het kan het moeilijk maken om zware voorwerpen aan de binnenmuren te bevestigen - hoewel er speciale bevestigingen beschikbaar zijn.
 • Eventuele problemen met het binnendringen van vocht of opstijgend vocht moeten op voorhand worden opgelost.